Vertical Framework [SnJBvd]

LOCATION: 2114 San Juan St. - Rosario, Argentina.

 

PROJECT

Matías Imbern

Marcelo Mirani

 

TEAM

Andrés Bertoni [Project Manager]

Rodrigo Salgado [Construction Manager]

Lisando Fernández [Renders]

Rocío Figuera [Graphics]

 

CONSULTANTS
Ing. Civil Federico Furhmann

 

YEAR 2019

 

 

DESCRIPTION:

The project is located in Rosario´s Central Area, a few meters from Bv. Oroño, the most characteristic urban corridor in the city. The 7.30m wide lot is significantly narrower than the city average, making the location of the vertical circulation core key to enhance the possibilities of the terrain. The building mass is organized around a courtyard facing north and the vertical circulation attached to the western party wall.

 

Following the research logic supported by the study, the project proposes various typological configurations. They range from the smallest loft-type units to one and two bedroom apartments, including spaces suitable for the development of professional activity. Unlike the traditional logic of vertical repetition of a typical floor plan, systems of programmatic hybridization and typological diversity are used as a way of responding to different family structures, a characteristic requirement of living in contemporary society.

 

The building envelope is formed through a vertical framework. This fulfills a double function: first, the limits between each floor are blurred, causing the low-scale building to be read as a single piece, which is not the product of floor-to-floor repetition; and also, the framework exacerbates the slender condition of the building, the product of the small footprint and its eight stories high.

 

The framework is defined according to the city's regulations, which establish that only 10% of the total facade can be covered. This provides the south facade with privacy and climate protection, while the counter facade is interrupted to make better use of the north orientation. The vertical plot also spreads over the party walls, but as vertical slits in the walls, which allow all the rooms to light up naturally.

 

The ground floor is free of hard programs, leaving only the transparent hall and the garages. The regulatory withdrawal and the grazing light that enters from the back of the lot together with the continuation of the public sidewalk towards the interior reinforces the connection between both spaces.